Kraniosakraaliterapia on kevyt, mutta tehokas hoitomuoto. Otteet ovat esimerkiksi hierontaa hellävaraisempia ja kuuntelevampia, kranio monesti sopiikin kipeille tai epävarmoille koirille hyvin. Voimakkaan manuaalisen käsittelyn sijaan kehoa kuunnellaan ja sitä autetaan korjaamaan itse itseään. Hoidossa tunnustellaan ja tasataan kraniaalirytmiä, jonka kautta voidaan vaikuttaa monenlaisiin vaivoihin ja jännitystiloihin. Kraniosakraaliterapian juuret ovat kraniaalisessa osteopatiassa.
Omassa työskentelyssäni hyödynnän kranio-osaamisen lisäksi pitkää kokemusta urheilukoirista sekä urheilukoirahierojan koulutusta. Aikoinaan opiskelin urheilukoirahierojaksi halusta auttaa omia ja muiden koiria voimaan paremmin ja palautumaan kuormituksesta tehokkaammin, mutta nopeasti huomasin pelkän hieronnan riittämättömäksi. Tutustuin hevosharrastuksen kautta kraniosakraaliterapiaan ja lähdin opiskelemaan sitä Pekka Kannuksen johdolla erityisesti hevosten, mutta myös ihmisten ja koirien parissa. Kranio toi kivunhoitoon, jumien avaamiseen ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtimiseen aivan uuden ulottuvuuden ja vakuutti tehokkuudellaan.
Keho on usein vastaanottavaisempi lempeille otteille, eikä iske suojamekanismeja päälle yllättävässä stressitilanteessa, jota kovempi manuaalinen käsittely voi toisinaan aiheuttaa. Suosittelenkin kraniosakraaliterapiaa myös sellaisille koirille, jotka ovat jostain syystä hankalampia käsitellä tai joiden kanssa halutaan harjoitella käsiteltävänä olemista hieman pehmeämmin. Hoidossa ei vaivata kehoa turhaan, vaan käsitellään tarpeelliset alueet. Omistajan niin halutessa voidaan tehdä koiralle ensisijaisesti rentoutukseen keskittyvä hoito, jonka avulla koira oppii luottamaan käsittelytilanteeseen ja suhtautumaan siihen rennommin.
Mitä kraniosakraaliterapiassa tapahtuu ja miten siihen valmistaudutaan?
Koira kannattaa ulkoiluttaa hieman ennen hoitoa, mutta ei ruokkia ainakaan pariin tuntiin. Hoito voidaan tehdä niin, että koira saa itse valita asentonsa ja poistua tilanteesta halutessaan. Osa koirista kuitenkin rentoutuu parhaiten, kun niitä autetaan siinä esimerkiksi laittamalla koira kyljelleen hoidon ajaksi. Yksi hoitokerta kestää noin tunnin, usein hieman vähemmän. Ensin koiran kehon tila tutkitaan käymällä se läpi kevyesti kaikkialta, sitten aletaan hoitaa lähes huomaamattoman kevyin ottein. Koiraa ei erityisesti venytetä tai niveliä mobilisoida, kranioon ei kuulu minkäänlainen naksauttelu tai muu isompi manipulaatio.
Hoidon jälkeen on hyvä huolehtia veden saannista ja mahdollisesti käyttää koira ulkona – kranio laittaa nesteet kiertämään ja hätä voi yllättää. Hoidon jälkeen koira voi olla väsynyt tai jopa liikkua hetken aikaa jäykemmin. Lopullinen hoitotulos näkyy normaalisti viimeistään muutaman päivän päästä. Hoitokerran jälkeen on hyvä pitää pari liikunnallisesti kevyempää päivää, riippuen hieman löydöksistä ja hoitotuloksista.
”Vanhuskoiralle hellävarainen kraniokäsittely tuntui paremmalta ratkaisulta kuin perinteinen hieronta. Käsittelyn jälkeen pään ja niskan alueiden kuumotus hävisi ja askellus oli taas kevyempää ja rennompaa. Nuorempikin reagoi käsittelyyn kivasti ja saatiin lantion ja niskan jumeja hyvin auki. Molemmat asettuivat ongelmitta Jannin rauhalliseen käsittelyyn. Kokemuksena kaiken kaikkiaan positiivinen.”
Asiakaspalaute