Justjoo Christon Kuninkaantekijä – Kuisma

Pieniamerikanpaimenkoira

Synt. 7.7.2021

Näyttelyt: JUN-SERT, SERT

Agility: Medi 1

Noin 41 cm / 13 kg

Kuisma jalostustietojärjestelmässä

Kuisma on vilkas ja kiihkeä työkoiraluonne, onneksi myös hyvähermoinen ja sopivan tasapainoinen. Maaseudun rauhassa kasvanut Kuisma sopeutui väliaikaiseen kaupungissa asumiseen vuotiaana erinomaisen hyvin. Uusiin paikkoihin, koiriin, ihmisiin, ääniin, alustoihin yms asioihin suhtautuu aina ongelmitta. Todella sosiaalisena koirana Kuisma haluaisi mieluiten moikata kaikki ihmiset ja koirat.

Kuismalla on todettu silmissä distichiasis, selässä LTV1, muuten terveystulokset ovat priimaa. Kuismalla ei ole allergioita eikä sillä ole ollut mitään muitakaan terveyshaasteita. Yksi hammas puuttuu. Tasapainoisesti rakentuneena ja hyvänä kropankäyttäjänä Kuisma ei herkästi mene jumiin eikä ole tullut loukkaantumisia kovasta vauhdista huolimatta.

Laukaukset, ukkoset ja ilotulitukset eivät aiheuta reaktioita, mutta imuria Kuisma jännittää. Ei vahdi, ei tuhoa yksinollessa eikä muutenkaan aiheuta haasteita kotona vaan osaa rauhoittua hyvin. Viihtyy lähellä ja sylissä. Riistanhajut eivät erityisesti kiinnosta eikä Kuisma jahtaa mitään eläimiä, se on ollut helppo asia opettaa. Kaikenlaiseen käsittelyyn Kuisma rauhoittuu hyvin ja on helppo viedä esimerkiksi eläinlääkäriin reippaana ja sopeutuvana tyyppinä. Laumakoirana hetkittäin haastava, tietyissä tilanteissa kiihkeys pursuaa yli ja Kuisma pyrkii purkamaan kierrokset lauman vanhempaan koiraan. Tämä on kuitenkin tasoittunut iän myötä itsehillinnän kehittyessä. 

Harrastuskoirana Kuismalla riittää potentiaalia ja moottoria moneen. Kuisman päälaji on agility, jossa Kuisman erinomainen kehonhallinta, nopeus ja asenne pääsevät oikeuksiinsa. Kuisma on aloittanut kisaamisen ykkösluokassa ja korkeasta vireestä huolimatta keskittyy ja tekee hienosti töitä radalla. Taistelua ja saalista löytyy todella paljon ja Kuisma on myös sopivan ahne ruokapalkalle. Sosiaalinen palkka on myös arvokas ja eri palkkojen välillä vaihtaminen on helppoa. 

Agilityn lisäksi on tehty tokoa ja erilaisia nenänkäyttötehtäviä. Jäljellä ja esine-etsinnässä Kuisman mieletön vireenhallinta ja kyky itsenäiseen tekemiseen tulevat hienosti esille. Kuisma asettaa viretilansa aina tehtävään sopivaksi, eikä jalat lähde missään tilanteessa viemään nenää ja päätä kovempaa. Kuisma työskentelee sinnikkäästi eikä kovin helposti pyydä apua.

Kuisma on todella lupaava ja monipuolinen harrastuskoira, jonka vahva moottori ja intensiivinen luonne tekee siitä omalla tavallaan myös haastavan. Fiksuna ja itsenäisenä koirana Kuisma ei aina ole kiinnostunut tottelemisesta tottelemisen vuoksi, mutta toisaalta helposti monella tapaa palkkautuvana sille on helppo esitellä haluttuja asioita kannattavina. Intensiivinen tapa tehdä vaatii ohjaajalta keskittymistä, Kuisma on reaktioissaan ja liikkeissään salamannopea. Kuisman tyyppinen koira sopii parhaiten kokeneisiin käsiin harrastuskoiraksi ja siinä roolissa onkin aivan omiaan.

Kuisma on käytettävissä jalostukseen sopiville nartuille. Yhteydenotot sähköpostitse janni.kroger(at)gmail.com.