Treenikupla – yhteistyötä, keskittymistä ja laadukasta treeniä

Siis mikä ja miten ja miksi? Olet ehkä kuullut aiemmin termin treenikupla, joka tiivistää melko hyvin koiran treenaamisessa todella oleellisen pääajatuksen: tehdään yhdessä, keskitytään, nautitaan, ja ei yhtään välitetä muista asioista. Treenikupla on siis treenin laatua edistävä taito ja perusperiaate, jonka avulla koiran kanssa harrastaminen on mielekästä ja kehitys nousujohteista.

Yhteistyö, keskittyminen ja palkkaus täytyy jumpata kuntoon, jotta mitään niin sanottua kuplaa voi muodostua. Samalla voi harjoitella neutraalia suhtautumista ympäristöön ja erilaisiin häiriöihin, jotka useimmiten helpottuvat merkittävästi, kun fokus saadaan itse tekemiseen ja ohjaajaan.

Treenikupla on opeteltava taito, jota saa ja pitää harjoitella, kehittää ja ylläpitää.

Koira oppii koko ajan ollessaan treeneissä. Erityisesti tunnetilat vahvistuvat nopeasti ja tekemisen toimivan kokonaisuuden kannalta joka hetki on tärkeä – ei ainoastaan lajitaitojen harjoitteluun liittyvät tehtävät. Treeni on kokonaisuus siitä hetkestä, kun tullaan treenikentälle, aina treenin lopettamiseen ja paikalta poistumiseen asti.

Treenikuplan rakentamisen voikin siis aloittaa pohtimalla omien treenisessioiden kokonaisuutta. Miten kentälle tullaan, tarvitsisiko siihen olla toimivampi rutiini? Mitä koira tekee ensimmäiseksi ollessaan kentällä? Mitä tapahtuu suoritusten välillä, palkkauksen jälkeen? Onko koiralla toimiva taukokäytös, pitäisikö sellainen opettaa? Toimivatko palkkaukset? Pysyykö vire hyvänä treenin läpi?

Omille teilleen tai hajujen maailmaan katoava koira

Osa koirista ei kovin luonnostaan tarjoa aktiivisuutta ohjaajaa kohti, niille voi joutua rakentamaan yhteistyötä ja keskittymistä hieman tarkemmalla otteella.

Itsenäiselle, häiriöherkälle tai esimerkiksi hajuista voimakkaasti innostuvalle koiralle tulee osoittaa, että ohjaajaa kannattaa kuunnella ja että yhdessä tekeminen on palkitsevaa. Tällaisen koiran kanssa on todella tärkeää pitää treenihetket lyhyinä ja innostavina, palkata kaikesta aktiivisuudesta ohjaajaa kohtaan ja välttää ns. tyhjien hetkien syntyminen.

Eli mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Omille teilleen tai hajujen maailmaan katoavan koiran kanssa on tärkeää, ettei sille anneta tilaisuutta lähteä tekemään ei-toivottuja asioita. Tämä vaatii ohjaajalta suunnitelmallisuutta, alkaen siitä miten kentälle tullaan ja koko treenin läpi. Koiraa ei päästetä vapaaksi juoksentelemaan ja haistelemaan kentälle, vaan varmistetaan, että se on jatkuvasti hallinnassa ja keskittynyt.

Tärkein perusperiaate: pidä treenihetki riittävän lyhyenä. Koira ei saa väsyä tai kyllästyä, etkä saa sinäkään. Tehokas, nousujohteinen ja innostava kaksiminuuttinen on aina parempi, kuin haahuiluun ja säätämiseen käytetty 12 minuuttia.

Suunnittele treenin sisältö ja oma toimintasi, ole kentällä korkeintaan kaksi laadukasta minuuttia ja lopeta tekeminen siinä vaiheessa, kun koira yhä pursuaa intoa. Näin vahvistetaan koiralle ajatusta siitä, että kentällä on kivaa ja yhdessä tekeminen on kannattavaa. Ei ole tylsää tai vaikeaa, eikä ne hajutkaan tai muut häiriöt ehdi niin kiinnostaa. Lopulta ne unohtuvat kokonaan.

Hyvän treenin rakenne ja onnistumisen komponentit

Hyvin mietitty on puoliksi tehty: pohdi jo ennen treenikentälle lähtöä, mihin aiot treenissä keskittyä ja miten teet treenihetkestä koirallesi mahdollisimman mielekkään.

Nouseeko kierrokset jo siinä vaiheessa, kun otat koiran autosta? Helppoihin, varmoihin temppuihin keskittyminen tai vaikkapa namien etsiminen maasta tasaa viretilaa ja auttaa keskittymään.

Koira haluaisi haistella ja katsella maisemia, eikä keskittyä yhdessä tekemiseen? Varmista, että sinulla on mukana superinnostava palkka, ja asennoidu innostamaan koiraa. Nyt saa heittäytyä! Tee treenihetkestä lyhyt, hauska ja palkitseva. Treeni alkaa heti kentälle mentäessä, ei mennä haistelemaan ja touhuilemaan omiaan, vaan mennään yhdessä tekemään hyvä treeni. Tosi vaikea juttu? Opeta ensin ohjaajaa kohti aktivoituminen.


Aktiivisuus ohjaajaa kohti taitona

  • Valitse vihjesana tehtävälle, joka tarkoittaa aktivoitumista ohjaajaa kohti
  • Lähtötilanteessa koira voi olla taukotehtävällä tai vaikkapa istumassa paikallaan
  • Lähde innostamaan koiraa, kutsumaan luokse, leikittämään, mitä vaan, millä saat koiran nostamaan viretilan ylös ja kohdistamaan aktiivisuutensa sinua kohti
  • Saa pitää ääntä, saa hyppiä vasten, kunhan on KIVAA
  • Palkkaa sinuun kohdistetusta aktiivisuudesta
  • Liitä valitsemasi vihjesana tähän mielentilaan & toimintaan
  • Harjoiteltuasi aktivoitumisen taidon vahvaksi, aloita treenit vihjesanalla
  • Ehkä hieman huomaamattasi opit itsekin innostumaan & innostamaan…

Tauolla vai hommissa

Osa koirista hyötyy rutinoidusta, selkeästä taukokäytöksestä. Se voi olla taukomatto, jolle koira hakeutuu makaamaan, tai muu tehtävä. Mieti omaan tekemiseen ja omalle koiralle sopiva rutiini. Omiin puuhiinsa hukkuvalle koiralle on hyvä olla jokin tehtävä, esimerkiksi paikallaan makaaminen, mutta paremmin ohjaajaan keskittyvä koira voi saada erivapauksia valita itse mitä tekee.

Alkuvaiheessa opetellessasi hyvää treenikuplaa sellaisen koiran kanssa, jolle yhdessä tekeminen ja aktiivinen suorittaminen on vaikeaa, ei tarvitse taukoja pitää. Koiran oppiessa koko ajan tunnetilaa ja liittäessä sen tyypillisesti voimakkaasti paikkaan jossa ollaan, on hyvä opettaa diesel-moottoriselle koiralle, että täällä tehdään lyhyt hetki innokkaasti hommia ja sitten mennään muualle tauolle (autoon, kävelylle, tms). Lyhyt hetki tarkoittaa korkeintaan muutamaa minuuttia, treenin kestoa voi kasvattaa vähitellen ja ottaa pikku hiljaa myös taukokäytöksen harjoittelua mukaan.

Korkeavireiselle koiralle voi heti alkaa opettaa vireenhallintaa siirtymällä välillä tauoille. Oli se sitten taukomatto tai yhdessä ohjaajan kanssa maassa hengailu, tai jokin muu, harjoittele rauhallista mielentilaa taukoihin ja innostavaa, sujuvaa lähtöä uudelleen tekemään.

Palkkaustaidot

Toimiva palkkaus on ensimmäinen asia, joka koiralle kannattaa opettaa. Käytitpä sitten namia, lelua tai molempia, tulee niiden käyttöä ja kannattavuutta harjoitella erikseen. Voit ensialkuun treenata siis ihan vaan palkkaustaitoja! Palkalle irtoaminen, siitä luopuminen ja palkkasanat (joita käytät merkkinä siitä, että palkan saa ottaa) on hyviä asioita harjoiteltavaksi ihan erikseen ennen lajitaitoihin siirtymistä.

Mikäli haluat täsmällisempää oppia lelupalkkauksen saloihin, sitä varten on Koiraharrastajan leikkitaitokurssi.

Palkkaus- ja erityisesti leikkitaitoja harjoittamalla opit myös kehittämään sekä koirasi yleistä hallintaa, että vireenhallintaa. Nämä luovat tärkeän pohjan kaikelle harrastamiselle ja kouluttamiselle. Palkkaustaitojen ollessa hyvin hanskassa, on helpompi keskittyä lajitaitoihin ja pitää mielentila optimina treeniä ajatellen.

Saat sitä mitä vahvistat

Muista huomioida hyvät hetket ja palkita koira siitä, kun se tarjoaa haluttuja asioita. Tee siis myös tauolle menemisestä, lähtöön siirtymisestä, palkkauksen jälkeisestä sinuun fokusoimisesta, paikallaoloista ynnä muista treenin osa-alueista kannattavia. Treenikupla on opetettava, harjoiteltava taito. Vahvista haluamiasi toimintamalleja, äläkä oleta, että kyllä sen koiran pitäisi ilmaiseksi keskittyä. Saat aina sitä, mitä vahvistat! Vahvista siis yhteistyötä, sinuun fokusoimista ja hyvää mielentilaa.

…Ja malta lopettaa treeni kauan ennen väsymistä tai kyllästymistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.